top of page
  • Writer's pictureLifestyle Office

Porezi koje možete očekivati pri kupnji ili prodaji nekretnine


Obitelj u kupnji prve nekretnine

Ako ste se odlučili na kupnju vaše prve nekretnine vjerojatno već imate u vidu budžet s kojim planirate raspolagati, a u kojeg svakako trebate uključiti i neke dodatne novčane izdatke, u ovom slučaju poreze.


Prilikom kupnje, nasljeđivanja ili drugih načina stjecanja nekretnine, postajete obveznikom poreza na promet nekretnina.


Isti iznosi 3 % tržišne vrijednosti vaše nekretnine u trenutku njezina stjecanja, primjerice, kada ste kupili stan tržišne cijene 150 000 Eura obvezni ste platiti porez od 3 %, odnosno 4 500 Eura.


Tog istog poreza bit ćete oslobođeni u situacijama kada:


  • kupujete zgradu/stan/zemljište na kojem ste imali stanarsko pravo

  • kupujete stambenu zgradu ili stan u kojem stanujete kao zaštićeni najmoprimac

  • stječete nekretninu na temelju ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju

  • stječete nekretninu u postupku vraćanja oduzete imovine i komasacije nekretnine

  • stječete posebne dijelove nekretnine razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva


S druge strane, kada se nađete u ulozi prodavatelja u svijetu nekretnina, u nekim ćete se situacijama upoznati s drugom vrstom poreza - porezom na dohodak. Ovaj se porez utvrđuje primjenom stope od 24 % ali kao i prethodni porez, postoje situacije u kojima ćete biti oslobođeni od plaćanja istog.


Navedeni porez plaćate samo ako:


  • prodate nekretninu unutar 2 godine od njezina stjecanja

  • prodate više od tri nekretnine unutar 5 godina


Dakle, ako se odlučite prodati nekretninu nakon dvije godine od njezinog stjecanja - ne morate platiti porez. Isto tako, ako ste stalno živjeli u toj nekretnini/imali stalno prijavljeno prebivalište na adresi iste te ju odlučili prodati unutar dvije godine - također ne morate platiti porez.


Kupnja nekretnine

Porez nećete morati platiti ni u situaciji gdje je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji, ako je prodaja izvršena između bračnih drugova i članova uže obitelji, ako je prodaja u neposrednoj vezi s razvodom braka te prilikom nasljeđivanja nekretnina i imovinskih prava.



Navedeni porezi pri kupnji ili prodaji nekretnine vrijede samo za fizičke osobe, dok se za pravne osobe koje prodaju nekretnine primjenjuju drugačija porezna pravila.




Izvori:



bottom of page